Zaterdag 14 oktober 2017
geschreven door Ine van den Broek-van Hilst.

ONION BINDING
De resultaten van de afgemaakte boekjes met de Onion-binding zijn te bekijken.
Corrie heeft zelfs twee exemplaren gemaakt, omdat ze over het eerste resultaat niet te spreken was. Dat eerste boekje ging niet goed open en ze weet dat aan het feit dat ze het meegenaaide linnen niet afgesneden had als kneepstrook, maar het als dekblad doorgeplakt had. In het tweede boekje sneed ze het linnen wel af en plakte het als kneepstrook op, om daarna aan de binnenkant van de band dekbladen op te lijmen.
Dit boekje gaat helemaal soepel open. Het linnen voor het omslag is bewerkt met de sjabloontechniek.

Onion-bindingen van Corrie.

Fem merkte op dat het doorplakken niet de oorzaak kon zijn, want zij had dat ook gedaan en haar boekje gaat wel helemaal open. De oorzaak is volgens haar dat het linnen te strak doorgeplakt is, i.p.v. het goed in de kneep naar beneden te lijmen.
Onion-binding van Fem.

Ik heb het meegenaaide linnen ook als dekblad gebruikt en mijn boekje gaat eveneens helemaal open. Maar mijn ‘uien’ zijn helaas te breed en te onregelmatig geworden.

Onion-binding van Ine.

Bert heeft een bijzonder ‘Hollands ui-boek’ gemaakt: een band in rood, wit, blauw met als inhoud het Wilhelmus in twee uitvoeringen: de oorspronkelijk tekst en de bewerkte tekst. Hij gaat dit boekje gebruiken voor het nieuwe project dat we vandaag starten: een boek als pop-up in een doos. Vandaar de linten die aan de band bevestigd zijn.


Onion-binding van Bert.

Jopie’s uien zijn heel goed gelukt.


Onion-binding van Jopie.

Coby is niet aanwezig, maar heeft foto’s van haar Onion-binding opgestuurd.
Het resultaat ziet er goed uit.


Onion-binding van Coby.

Conclusie:
Opvallend is dat de ‘uien’ bijna bij allemaal aan één kant heel gelijk gevormd zijn en aan de andere kant iets minder. Het is een lastig werkje om de ronding gelijkmatig en mooi strak te krijgen.
Alvorens kop en staart te snijden is het heel belangrijk dat alles door en door droog is, want zo niet, dan pers je de ui helemaal in elkaar. Bovendien moet je, voor je gaat snijden, het boekblok en de rug goed opvullen om een perfect snijresultaat te krijgen.

HUGO PELLERS POP UP BOX
Op https://www.fittererbookbinding.com/hugo-pellers-pop-up-box-with-a-leather-spine hebben we een verslag gelezen van Jack Fitterer over de workshop die hij in 1990 volgde bij Hugo Peller in Zwitserland. Peller had een boekdoos ontworpen waarin een boek uit een foedraal tevoorschijn komt bij het openen van de boekdoos.

Vervolgens heeft Fitterer een beschrijving gemaakt, geïnspireerd op Pellers ontwerp. Dat ontwerp van Peller was geheel uitgevoerd in leer. Fitterer heeft het leer alleen gebruikt voor de bekleding van de rug.

Tevens vonden we op you tube interessante video’s van Sage Reynolds over het maken van een foedraal. In 4 delen laat hij zien hoe hij achtereenvolgens te werk gaat. In deel 1 bepaalt hij bijvoorbeeld bijzonder handig de maten voor het foedraal aan de hand van het te gebruiken boek, zonder gebruik te maken van een liniaal!
Verder geeft hij in de diverse video’s talloze tips over het beplakken en bekleden van het foedraal. https://m.youtube.com/watch?v=ccWnUQqFyKg

Het leek ons een interessante uitdaging deze pop-up-boekdoos te gaan maken en daarbij zowel de werkwijze van Fitterer als die van Reynolds te volgen.

Al werkende komen we er achter dat de beschrijving van Fitterer heel beknopt is en je veel naar eigen inzicht moet werken. Dat geldt o.a.
- voor de plaatsbepaling van de gleuven voor het lint in het foedraal en in boekdoos,
- voor de dikte van de te maken rug die tegen het foedraal gelijmd moet worden,
- voor de bekleding van die rug en van de boekdoos.

Fitterer gebruikt voor de kop- en staartdelen van de boekdoos dun triplex, maar we begrijpen niet waarom hij dit doet. Hij legt het ook niet uit.
Wij snijden voor die delen gewoon bord.


Enkele plaatjes van de opbouw van het foedraal.
zijwand haaks oplijmen
zijwand haaks oplijmen m.b.v. een ijzeren haak
foedraal op bekledingsstrook lijmen.
bekleding foedraal aan zijkant afwerken.

Bert heeft een variatie op de Hugo Peller-pop-up-boekdoos ontworpen:
een telescopische foedraal als een Baboeska-poppetje!
Een foedraal bestaande uit 4 dozen die in elkaar passen en waarvan de bovenste doos het boek bevat: het Wilhelmus-boekje dat hij met de Onion-binding gebonden heeft.
Door de linten te spannen, die aan iedere doos en het boek bevestigd zijn, komen de dozen en het boek naar boven.

De telescopische constructie van Bert voor de pop-up-boekdoos.

Aan het eind van de middag heeft bijna iedereen het foedraal klaar en kan gecontroleerd worden of het boek inderdaad omhoog komt als de linten gespannen worden. En dat gebeurt, zoals Jopie trots laat zien.